Świeży chleb w Telavi. Dzień 21

No dobra, nasza wizyta w tym mieście przybrała nieoczekiwany obrót. Po upojnym wieczorze  połączonym z obwiezieniem po zabytkach miasta, spędzamy zwykły dzień z gruzińską rodziną.

Zaczęło się od powolnego śniadania. W szczególności kompot z nektarynek ujął nasze podniebienie!! Później przyszedł czas na wypiekanie chleba. To było bardzo ciekawe doświadczenie. Chleb jest wypiekany w ten sposób w niezmienonej formie od setek lat.

Najpierw trzeba rozpalić piec i przygotować surowe ciasto z drożdży i mąki.

IMG_9015[1].JPG

IMG_9019[1].JPG

Jak ścianki już będą gorące, należy przykleić placki prosto do nich!

IMG_9025[1].JPG

IMG_9024[1].JPG

Takim pacnięciem. Jak na filmie

Potem piec się zakrywa i po kilkunastu minutach chlebki są gotowe.

IMG_9031[1].JPG

Najlepiej smakuje jeszcze na ciepło! Do środka można powkładać ser, i wtedy będzie to chaczapuri.

IMG_9030[1].JPG

Takie proste a cieszy!

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Świeży chleb w Telavi. Dzień 21

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s